Odpowiednia i zbilansowana dieta przekłada się nie tylko na lepsze zdrowie czy szczuplejszą sylwetkę – jest to przede wszystkim źródło cennej energii, która umożliwia nam codzienne i normalne funkcjonowanie. Nie jest odkryciem, że niektóre produkty są swoistym zastrzykiem energii, co jest szczególnie ważne w perspektywie zbliżającego się treningu – inne natomiast mogą wykazać zupełnie odwrotne działanie, sprawiając, że trening stanie się zwyczajnie mało wartościowy. Co więc jeść przed treningiem, a czego zdecydowanie unikać?

Trening po jedzeniu, a może na czczo?

Treningi na przysłowiowego „głodniaka” również mają swoich zwolenników, jednak znaczna część dietetyków, jak i trenerów lub sportowców jest zdania, że zdecydowanie korzystniejsze jest spożycie wartościowego posiłku przed planowanym treningiem. Pozwoli nam to uzyskać nie tylko dodatkową energię, co sprawi, że trening będzie zwyczajnie efektywniejszy, lecz także zminimalizuje uczucie głodu bezpośrednio po nim.

Co jeść przed treningiem?

Przed treningowe posiłki powinny być źródłem swoistego zastrzyku energii – dobrze jest więc sięgnąć po dania i produkty z wysoką zawartością węglowodanów, zarówno tych prostych, jak i złożonych. Największą zawartość węglowodanów znaleźć można przede wszystkim w produktach mlecznych, zbożowych, owocach lub warzywach. Równie istotna jest pora dnia, o której zamierzamy podjąć się danej aktywności fizycznej – jeżeli jest więc to wieczór, zdecydowanie lepiej ograniczyć jest ilość spożytych węglowodanów. Równie istotne, a nawet bardziej, jest białko, które umożliwia naszym mięśniom przeprowadzenie procesu regeneracji. Źródeł białka szukać możemy w mięsach, jajach, rybach, serach, orzechach czy nasionach roślin strączkowych.

Czego nie jeść przed treningiem?

Zdecydowanie unikać należy produktów bogatych w błonnik, a więc suszonych owoców, pieczywa pełnoziarnistego, kasz czy otrębów. Posiłek przed treningiem powinien cechować się minimalną ilością tłuszczy. Jeżeli chodzi o sam sposób przygotowania potraw – powinniśmy zrezygnować przede wszystkim ze smażenia.